Aşure Günü Nedir? Faziletleri Nelerdir?
Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe “Aşure” denir. Asıl adı Âşûrâ olup ‘onuncu’ anlamına gelir. Bu gün, hem Muharrem ayının onuncu günü olması hem de bu ümmete verilen on ayrı lütfun onuncusu olması nedeniyle önemlidir. On lütuf şunlardır: Recep, Şaban, Ramazan ayları, Kadir gecesi, Ramazan Bayramı günü, Zilhicce’nin ilk on günü, Arefe günü, Kurban Bayramı günü, Cuma günü ve Âşûrâ günü. Muharrem ayı ve bilhassa aşure günü Müslümanlar tarafından oruçlar, namazlar ve nafile ibadetler ile en güzel şekilde ihya edilmesi icap eden günlerdendir.
İçindekiler
ToggleAşure Günü Neler Yapılır?
- O gün eve ufak tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.
- Zira Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır; “Kim ki kendinin ve aile efradının nafakasını geniş tutarsa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında o kişinin rızkını genişletir.” (Ramûzül Ehâdis Sh 446 / 5568)
- En az on Müslümana birer selâm veya bir Müslümana on defa selâm verilir.
- Bu hususta da Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır. “Her kim âşure gününde Müslümanlardan 10 kişiye selam verirse, O kişi bütün Müslümanlara selam vermiş gibidir.” (Şir’atül İslam şerhi Sh. 217)
- Fakir fukarâ sevindirilir.
- Çünkü efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. “Kim ki Aşure günü zerre miktarı tasaddukta bulunursa, Cenab-ı Hak ona “Uhut dağı” kadar sevap verir. Ve kıyamet günü o sevaplar mizanına konulur.” (Şir’atül İslam Şerhi Sh 217)
- O gün gusledenler, bir sene ufak-tefek hastalık görmezler.
- Nitekim Efendimiz (s.a.v.) ; “Aşure günü boy abdesti alan, ölüm hastalığından başka hastalık görmez. O gün bir hastayı ziyaret eden bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur. Aşure günü bir kimseye su veren isyan etmemiş gibi afv olunur.”
- Diğer bir Hadis-i şeriflerinde: “Aşure günü iki defa boy abdesti alan kişinin gözlerinde ebediyen hastalık olmaz. ( Şir’a -Riyazüz- sâlihîn)
- Yine Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır. ”Kim ki Aşure günü gusledecek olursa anasından doğduğu gün gibi, Cenâb-ı Hak onu günahlardan temizler.” (Şir’atül İslam şerhi Sh. 218)
- 10 defa şu duâ okunur: “Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ılmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-arş.”
- Akrabaları ziyaret ederek sıla-ı rahim yapmak.
- Zira Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki; “Kim akrabaları ile ilişkisini kesmiş iken Aşure günü onları ziyaret ederse Allah’u Teala ona Zekeriyya (a.s.) ve İsa (a.s.)’ın nasibini verir. Ve orta parmakla şehadet parmağının yakınlığı gibi cennette o iki Peygambere (Aleyhimesselâm) komşu eder.” (Şir’atül İslam şerhi Sh. 217)
- Zikir meclislerinde bulunmak.
- Bu hususta da Efendimiz şöyle buyurmuştur. “Kim ki Aşure günü Allah’ı anan bir topluluğa gider, onlarla beraber 1 saat bulunursa, Onu cennetine koymak Allah üzerine haktır.” ( Şir’atül İslam Sh.217)
- Açlar doyurulur ve yetimlerin gönlü alınır.
- Nitekim Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; “Kim ki Aşure günü eliyle bir yetimin başını meshederse, (okşarsa) Cenabı Hak o yetimin başındaki saçının her teli için cennette yüksek dereceler verir.” (Şir’atül İslam şerhi Sh. 218)
- Diğer bir Hadisi şerifte “ Aşure günü bir mümine iftar verene , Cenabı hak Ümmet-i Muhammed’in hepsine iftar ettirmiş gibi sevap yazar, Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allah-ü Teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennette derece verir.
- Âşûrâ gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek’at namaz kılınır.
- Her rek’atte 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra da şu salevât-ı şerîfe 100 defa okunur: “Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhin ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ vemâ beynehüm mine’n-nebiyyîne ve’l-mürselîn. Salevâtüllâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn.”
- Öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır.
- Her rek’atte 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe, 70 defa da “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyil-azîm” denilir. Sonra da Ümmet-i Muhammed’in hidâyeti ve kurtuluşu için duâ edilir. (Duâ ve İbâdetler)
Aşure Günü Olmuş ve Olacak Bazı Hadiseler
Muharrem ayının onuncu günü Âşûrâ günüdür. Âşûrâ gününde çok büyük ve mühim hâdiseler meydana gelmiştir. Fakîh Ebu’l-Leys Semerkandî Hazretlerinin beyanına göre Âşûrâ günü meydana gelen hâdiselerden bazıları şunlardır:
- Yerlerin ve göklerin yaratılması,
- Hz. Âdem Aleyhisselâm’ın tevbesinin kabul edilmesi,
- Hz. Musâ Aleyhisselâm’ın Firavun’un şerrinden kurtulması ve Firavun’un helâk olması,
- Hz. İbrahim Aleyhisselâm’ın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
- Hz. Eyyûb Aleyhisselâm’ın hastalıktan şifâ bulması,
- Hz. Yûnus Aleyhisselâm’ın balığın karnından kurtulması,
- Hz. Süleyman Aleyhisselâm’a saltanat verilmesi,
- Hz. Nûh Aleyhisselâm’ın gemisinin Cûdî Dağı üzerinde durması,
- Hz. Hüseyin Efendimizin (r.a.) şehîd edilmesi de Âşûrâ günü olmuştur.
- Kıyâmetin Âşûrâ günü kopacağı da hadîs-i şerîfle bildirilmiştir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Aşure Gününde Oruç Tutulur Mu?
Aşure gününün orucu ise Hadis-i Şerifte ifade edildiği gibi; “Ramazan-ı Şerif orucundan sonra tutulan en kıymetli oruçtur.”
Peygamberimiz (s.a.v.) Medîne-i Münevvere’ye hicret buyurduğunda Yahûdîlerin Âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve: “Bu ne orucudur?” diye sordu. “Bugün büyük bir gündür. Bugün Allâh’ın (Azze ve Celle) İsrâiloğullarını Firavun’dan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.), (Allâh’ın bu lütfuna şükür için) oruç tutmuştur (Biz de tutarız)” dediler. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Biz Mûsâ (Aleyhisselâm’ın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu, Ashâbına da tutmalarını emreyledi. Böylece Âşûrâ orucu vâcip oldu. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ günü oruç tutmak vâcip olmaktan çıkmıştır. Ashabı kiram: Ey Allah’ın rasülü , o (aşure) Yahudi ve Nasranilerin büyük saydığı bir gündür ” dediklerinde ,Peygamber efendimiz “Gelecek sene olduğunda İnşallah dokuzuncu günü ile beraber tutarız.” buyurdular. (Gunyetü’t-Tâlibîn)
Peygamberimiz (s.a.v.) aşure günü orucunu tavsiye buyurmuş, ancak bu günde Yahudiler de oruç tuttuğundan onlardan ayrılmak, benzememek için 9’ncu veya 11’nci günleriyle beraber tutmayı tavsiye buyurmuştur.
Aşure gününün orucu hakkında ehemmiyetine binaen Efendimizin (s.a.v.) Hadîs-i Şeriflerinden birkaç tanesini daha zikretmek istiyoruz.
- “Arefe günü oruç tutanın, gelecek sene ile geçmiş senesinin günahları bağışlanır. Aşure günü oruç tutanın ise bir senelik günahı bağışlanır. (Tergıp C.2 Sh. 466)
- “Âşure gününün faziletine kavuşmaya çalışınız! Çünkü o, Allah’u Teâla’nın günler arasında seçtiği mübarek bir gündür. O günde oruç tutana Allah nezdinde bulunan Meleklerin, Peygamberlerin, Şehitlerin ve Salihlerin ibadetleri kadar sevap verilir.” ( Şir’atül İslam şerhi Sh 217)
- İbn-i Abbas (r.a.)’ın rivayet ettiği bir başka Hadis-i Şerifte; “Muharremi şerifin onuncu günü oruç tutana 10 melek ,10 bin şehit, 10 bin hac ve umre sevabı verilir. O gün bir yetimin başını okşayana, yetimin başındaki kıllar sayısınca Cennette derece ihsan edilir. O gün bir mü’mine iftar verene bütün müminleri doyurmuş gibi sevap verilir.” (Ruhul beyan C4 Sh. 83-Şir’atül İslam Şerhi Sh. 218)
Muharrem Ayının 9. ve 10. Gecelerinin İhyası
Muharrem ayının 9. ve 10. geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde Allah rızâsı için 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 50’şer İhlâs-ı şerîf okunur.
Muharrem ayının onuncu (Âşûrâ) günü, önceki bir gün yâhut sonraki bir gün ile birlikte oruç tutmak sünnettir. Yalnız Âşûrâ günü oruç tutmak tenzîhen mekruhtur. Hadîs-i şerîfte, “Âşûrâ orucunu tutunuz ve ona dokuzuncu yâhut on birinci günü ilâve ederek Yahûdilere muhâlefet ediniz, onlara benzemeyiniz.” buyurulmuştur. (Nîmet-i İslâm)
Bizden haberdar olmak için web sitemizdeki blog bölümünü, youtube kanalımızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
Son Yazılar
Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?
Bir Fidanla Başlayan Yolculuk
Ağaç ve İnsan Arasındaki Derin Bağ
Gönüllümüz ve refikimiz olun...
+90(216) 6508461
info@ifa.org.tr