Endonezya’da Kurban Heyecanı

Kurbanlık, Hazreti Allah’a yakınlık için, ibadet maksadıyla kesilen hayvanı ifade eder. Kurbanı, hayvanın eti veya derisi için kesmekten ayıran detay, onun Allah’ın rızasını kazanmak için kesiliyor olmasıdır. Kurban Bayramı yaklaştığı zaman insanların içini bir heyecan kaplar. Pazarlar kurulur, herkes imkânı nispetince kurbanlığını seçmeye koyulur. Peki, bizde böyleyken, dünyanın diğer ucunda, Endonezya’da kurban heyecanı nasıl yaşanıyor?

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya’da, Kurban Bayramı yaklaştıkça kurban pazarlarında yoğunluk artıyor, hareketlilik başlıyor. Başkent Cakarta ve Magelang’da kurulan pazarlarda, kurbanlıklar görücüye çıkıyor. Endonezya’da hayvancılığın merkezi olarak, Jawa Adası’nın orta kesiminde yer alan Magelang şehri gösteriliyor. Hayvancılığın bu bölgede yaygın olmasının sebebi; dağlık olması ve iklimin hayvancılığa elverişli olması. Tropikal iklim kuşağında yer alan ülkede, deniz kıyılarında ve yükseltisi az olan yerlerde, sıcaklar sebebiyle hayvan yetiştirmek zorlaşıyor.

Endonezyalı Müslümanlar, dinî konularda çok çabuk bir araya gelebiliyorlar. Allah’a yakın olmak maksadıyla kesilen kurban, insanlar arasında birlik ve beraberliği artırıyor, ipleri daha da sağlamlaştırıyor.

Küçükbaş kurbanlar yaklaşık 100 dolar civarında, büyükbaş kurbanlıklarsa 700 dolardan başlıyor. Bölge halkı erkek hayvan kurban etmeyi tercih ediyor ve bunu seviyor, bu da erkek hayvan fiyatlarını artıyor. Ülkenin kurban pazarları, başka yerlerden insanları da misafir ediyor. Singapur ve Avustralya gibi ülkelerden gelenler, kendi ülkelerinde kesimşartları kurbana müsait olmadığı için, kurbanlarını burada seçiyor ve kestiriyorlar.

Kurbanda Endonezyalıları başka yerlerden ayıran şey; birlikte hareket etmeleridir. Paralar toplanıyor, kurban pazarlıkları yapılıp toplu kurban alınıyor. Kurban günü geldiğinde ehil kasap ekibi çağrılıyor. Kurban kesildikten sonra insanlar toplanıyor ve kurban eti, parçalara ayrılıyor. 1.5-2 kiloluk poşetlere konan etler, civardaki fakirlere dağıtılıyor. Geri kalanlardan da diğer insanlar faydalanıyor. Endonezyalı Müslümanlar, dinî konularda çok çabuk bir araya gelebiliyorlar. Allah’a yakın olmak maksadıyla kesilen kurban, insanlar arasında birlik ve beraberliği artırıyor, ipleri daha da sağlamlaştırıyor.