Kurallar Ülkesi: Singapur

Singapur Harita

İlk önce Hollandalılar, sonrasında İngilizler hâkim olmuş bu Singapur adasına. Dünya’da kalan çok az sayıdaki şehir devletlerinden biri olan Singapur’un, 5 milyon nüfusunun beşte biri yabancılardan oluşuyor.

Bir yaz günü güneş zeval vaktinde iken Singapur’un tek havalimanı olan Changi Airport’a inmiştik. Pasaport işlemleri sırasında, “Türk” kelimesini gören memur tarafından sorgu odasına götürülmüştük. “Nerede kalacaksınız?” ve “Ne zaman döneceksiniz?” sorusu sert bir şekilde ” Bu ülkeye niye geldiniz?” dercesine sorulmuştu. Sonra öğrendik ki Doğu Türkistan’dan geldiğimizi zannetmişler bir an. Kısa bir sorgu sonrası yolumuza devam ettik. Ancak bu kısa hadise “Burası kurallar ülkesi Singapur” olduğu dersini bize çıkarttırdı.

Singapur Havalimanı

Kuralı koyan ülkeyi yönetiyor

Hint Okyanusu İle Güney Çin Denizi arasındaki stratejik konumu, yüz ölçümü küçük olmasına rağmen büyük petrol rafineri merkezlerine sahip olması, Singapur’un önemini yeterince anlatıyor. Bir zamanların küçük balıkçı kasabası Singapur, şimdi yüksek binaların gölgesinde kalmış durumda.

Hint Okyanusu’nun suları ile çevrili bu küçük ada devleti, bir zamanlar tropikal ormanlarla kaplıydı. Bugün ormanların %85’i yok olmuş. İlk önce Hollandalılar, sonrasında İngilizler hâkim olmuş bu adaya. Dünya’da kalan çok az sayıdaki şehir devletlerinden biri olan Singapur’un, 5 milyon nüfusunun beşte biri yabancılardan oluşuyor. Halk yıllardır pirinç ile karnını doyuruyor. Uzak Asya’da bankacılığın merkezi dense yeridir. Ancak bankaların sadece yüzde beşinin yerli olduğu söyleniyor. Sekiz bine yakın yabancı şirketin olduğu bu küçük ülke için Uzak Asya’ya açılan bir ticaret limanı deniliyor.

Singapur şehir

Şehirde 200 yıldır İngiliz âdetleri üst kültürü meydana getirmiş, devlet sistemi de İngiliz sistemine göre ayarlanmış. Bir İngiliz oyunu olan kriket, yıllardır yerli bir oyun gibi oynanmış. Resmi dili İngilizce ve trafik İngiltere’deki gibi soldan akıyor. Bankacılıkta İsveç modeli uygulanırken her şeyi kontrol altında tutma düşüncesi, sıkı kuralları da beraberinde getiriyor.

Katı kurallar intihar ettiriyor

Havalimanına inmeden önce uçakta şu anons yapılmıştı. “Her ne durumda ve şekilde olursa olsun ülkeye uyuşturucu ve türlerini sokmak, ticaretini yapmak ve kullanmak 1992 yılında çıkan kanuna göre idam cezası ile yargılanır. Bu, yerli ve yabancı fark etmeksizin herkes için geçerlidir. ”

Uyuşturucu açısından böyle bir uygulama olması mümkün görülebilir. Ancak, havalimanına iner inmez sıkı kontroller başlıyor. Sert bakışlar, asık suratlar bizde; “Neden geldiniz siz buraya!” mesajını çıkartmamıza sebep oldu.

O kadar ki Batı Avrupa ülkelerinden gelen turistlere bile ayaklarını denk aldıklarına şahit olduk. Metronun giriş kapıları hariç her tarafa camdan set çekilmişti. Sebebi ise ülkenin katı kurallarından dolayı, metronun altına atlayarak intihar edenlerin sayısının bir hayli çok olmasıymış. Metroya bindiğimizde 40’a yakın kamera olduğuna müşahede ettik. O kadar çok kamera vardı ki polislere gerek bile kalmıyordu.

DurianSingapur’dan kuralcı bir ülke diye söz etmişken, orada Singapur için söylenen bir sözü zikretmek yerinde olacak. “Singapur is a fine city”. Bu cümle iki manaya gelir. Birinci manası “Singapur güzel bir şehirdir.” ikincisi ise “Singapur bir yasaklar şehridir.” şeklinde. Sarımsağı andıran kokusundan dolayı Durian adlı meyve, toplu taşıma araçlarına girdirilmesi yasak olduğu gibi herhangi bir yiyecek ve içecekle metroya binemiyorsunuz.

 

Sakız reçete ile alınıyor

Kırmızı ışıkta geçmenin cezasının 500 dolar olduğu Singapur’da gördüğümüz bir tabela da aynen şunlar yazıyordu. “Ülkede sakız ticareti yapmak, sakız satışı, medikal durumlar haricinde sakız çiğnemek ve yerlere çöp atmak kesinlikle yasaktır. Cezası ise 500 SGD’dır.” (Singapur Doları).

Sakız çiğnemenin ne gibi bir zararı olabilir diye düşünebilirsiniz. Metro trenlerinin kapılarına yapıştırılan sakızlar, ciddi arızalara ve tehlikelere sebebiyet verdiği için sakız yasaklanmış. Hatta bazen metroda arama bile yapıyorlar. Sakız reçete ile alınmışsa o zaman ceza yok.

Unutulan eşya sahibine ulaştırılıyor

Taksilerin çok temiz ve son model olması da dikkatimizi çekmişti. Ayrıca bir müşteri sizin taksinizde veya dükkânınızda bir şey unuttuğu zaman, 0 eşyasını bulup geri verme mecburiyetinin olduğunu öğrendik. Eğer ki müşteri eşyası geri verilmedi diye şikâyet ederse iş sahibi hapis cezası alıyormuş. Singapur’un en popüler alışveriş merkezlerinin bulunduğu Orchard Caddesi’nde bir mağazaya girmiş, aradığımızı bulamadan çıkmıştık. Arkamızdan mağaza çalışanlarından biri, koşarak geliyor bir taraftan da “Beyefendi telefonunuzu unutmuşsunuz. Benim başımı da belaya sokacaktınız.” diyordu.

Singapur Binalar

Singapur notları

  • Ulaşım kolay ama insanlara erişim oldukça zor.
  • Lokantalarda balık haricinde yemek tercih edilmemeli.
  • Ülkedeki insanlar fotoğraf çekmeyi biraz abartmış gibiler, sanki inanların yarısı fotoğraf çekerek nefes alıyorlar.
  • Havaalanı o kadar büyük ki, bu küçük ülkeyi ilk gören, havaalanın ülkenin yarısını kaplıyor zanneder.
  • Bu küçük ülkenin görebildiğimiz bütün her şeyi Malezyalı. “Ama ülke neden Singapur?” diye sorabilirsiniz. Demek ki göremediklerimiz farklı bir yerden olmalılar ki ülke Singapur.

Bizden haberdar olmak için web sitemizdeki blog bölümünü, youtube kanalımızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.