İklimi de Sıcak, İnsanı da: Malezya

Malezya Harita

Sokakları, yemekleri, kıyafetleri, binaları ile enteresanlıklar ülkesi Malezya’nın havası sıcak, insanı da sıcacık kanlı. 28 milyonluk bir nüfusa ve 13 eyalete sahip olan Malezya, 18.000’den fazla ada devletinin birleşmesiyle oluşmuştur. Ülkeye girer girmez “Selamat Datang” (Hoş geldiniz) diyorlar ve pasaportunuza bir pul yapıştırarak ülkeye alıyorlar. Başşehri 800.000 nüfuslu Kuala Lumpur, burası kalay madenlerinin keşfedilmesiyle küçük bir madenci köyü olarak kurulmuş. “Kuala Lumpur” Malayca ‘da “çamurlu kavşak” manasına geliyor.

Binaları da âdetleri de farklı

Malezya Petronas İkiz Kuleleri

Kuala Lumpur Petronas İkiz Kuleleri. Bir zamanların çamurlu kavşağı şimdinin gökdelenler şehrine dönüşmüş

Dünyanın en büyük binalarından biri olan Petronas İkiz Kuleleri, inşa edildiği 1994 yılından 2003 yılına kadar 452 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek gökdeleniydi. Ta ki 17 Ocak 2003’te Taipei 101 tarafından, birinciliği elinden alınana kadar. Şu an ise dünyanın en yüksek üçüncü gökdeleni. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikiz kulesi. Temeli yer altına 120 metre kadar iniyor ve bu özelliği ile de dünyanın en derin temel üzerine inşa edilmiş binası unvanını taşıyor.

Malezya; bir çocuğun doğumundan yirmi yaşına kadar babasının maaşından her ay cüzi bir miktarın çocuğun hac parası olarak biriktirildiği tek ülke. Türkiye’den 3 ay vizesiz kalınabilen ülkelerden biri. Zeytin, ekmek, süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmediği bu yerde her sokak ve caddede ayak masajcıları bulunuyor. Ağaç kesmenin cezası 130 bin dolar ve miktar bizim gibi onlar için de ciddi bir rakam demek.

Sabah kahvaltısında pilav

Malezya nüfusu Malay, Hint ve Çin diye üçe ayrıldığı gibi yemek kültürü de üçe ayrılır. Yıl boyu iki mevsim hüküm süren Malezya’da bütün meyve ve sebzeleri taze bulmak mümkün. Deniz ürünleri de böyle. Malay yemeklerinin ana malzemesi ise, birçok çeşidinin bulunduğu pirinç. O kadar çok seviliyor ki sabah kahvaltısında bile pilav yeniliyor.

Malezya nasi lemak

Kuala Lumpur’da yemek tercihi zor değil. Bütün meyveler yılın her mevsimi taze bulunabiliyor. Balık, pirinç, sarımsaklı, zencefilli salatalar…

Pilavlar yağsız ve tuzsuz. Pilavı genelde tavuk, kırmızı et ya da balıkla yiyorlar. 15 günlük seyahatimiz boyunca, şüpheli ürünlere yaklaşmamak için, Malezya’nın lezzetli tropikal meyvelerinden ve bir o kadar lezzetli okyanus balıklarından tercih ettik. Malayların en sevdiği ve en çok tercih ettikleri yemek ise “nasi lemak”, ançüez ve içinde mürekkep balığı, yumurta, kırmızıbiber ve salatalık bulunan, Hindistan cevizi sütüyle pişirilen yemektir. Yemeklerde baharat çok kullanılıyor. Acıları ise Türkiye ile mukayese edilmeyecek kadar acı!

Eğer bir biber yerseniz kendinizi ağzından alevler çıkan bir ejderha gibi hissedebilirsiniz. Restoranlar, iş hayatının yoğunluğundan olsa gerek, gece yarılarına kadar açık. Hatta gece saat 2-3 gibi bile lokanta ve restoranları açık görmek mümkün Malezya’da.

Duyarlı Müslümanların ülkesi

Ülke tarihinde Müslümanların yerinin çok derin olduğu, ülkedeki nüfus dağılımından belli oluyor. Ülke kayıtlarına göre burada yarıdan fazla Müslüman var. İlk defa İslâmiyet’in bu topraklarda yayılması 14-15. yüzyıllarda yaşanmış. O devrin İslâm devletleri buralara irşad heyeti göndermiş. Gelen heyet işini layıkî ile yapmış olmalı ki sonraki devirlerde medreseler açılmış, nesiller boyu İslamiyet bu topraklarda insanların hidayet anahtarı olmuş.

Son dönemde sömürge ülkeleri, Çin ve Hindistan’dan getirdikleri nüfus ile toplumda ikilik oluşturabilmişler. Şimdi çıkarılan bu ikilikten ziyade Müslümanların gerçek manada eğitim alma problemi tartışılıyor. Özellikle Müslüman anneler çocuklarına okul eğitiminin yanında dinî eğitim almaları için çırpınıyorlar.

Terlik ve korna

Malezya Rikşa

Malezya’da kış mevsimi nerede ise hiç yaşanmıyor. Sıcaklığın 25-28 derece arasında cereyan etmesi sebebiyle insanlar terliği çok kullanıyorlar. Terlik talebi, fiyatları da artırıyor tabii olarak. Bir mağaza da bir terliğin fiyatına baktığımızda dudaklarımız uçuklayacaktı neredeyse.

Malezya’da petrol fiyatları ucuz olduğundan herkes kendi arabasını tercih ediyor. Bu bölgenin insanı kibarlığı ve nezaketleri sebebiyle çok mecbur kalmadıkça arabalarında kornayı kullanmıyorlar. Orada ülkemizi düşününce alacak çok şeyimiz olduğunu gördük. Bazen de insanımızı ve âdetlerimizi düşünerek memleket sıcaklığını aradık.

Malezya notları

  • Ülkenin ekonomik gücü her yerde hissediliyor. Çalışkan Malaylar endüstri, tarım ve ticarette başarılılar.
  • İnsanlar şehir hayatını çok yoğun yaşıyor, yoğun trafik için baştan hazırlıklı olmakta fayda var.
  • Kırsalda kurulan camiiler, ülkenin bitki örtüsüne uygun şirin camiiler.
  • Mekke-i Mükerrenıe ve Medine-i Münevvere’nin gerçek kıymetini anlayan nadir ülkelerden birisi. Hac ve umre şirketlerinin çokluğu bunu gösteriyor.
  • Nüfus yoğun, ev halkının yaşadığı yerler küçük, zaten çocuk sayısı da az. Bunlardan başka problemleri yemeklerini sürekli dışarıdan yemeleri gibi görünüyor.
  • Mahalle aralarındaki büfelerde bile yosun çorbasından, kurbağadan, güvercine, et ve balığın her çeşidi bulunabiliyor. Tabi yerseniz.
  • Hintlilerin, Çinlilerin, Japonların ayrı ayrı mahalleleri var. Kuala Lumpur’ daki bir Hint mahallesine gittiğinizde Hindistan’ı görmeye gitmenize gerek bırakmayacak kadar Hint kültürü ile karşılaşıyorsunuz.

Bizden haberdar olmak için web sitemizdeki blog bölümünü, youtube kanalımızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.